Kom Mai

«Kom, mai, du skjønne milde» heter det i en kjent barnesang. For oss her i Alta så stemmer vel dette på flere måter i år.

Vi har hatt et fantastisk flott vårvær og shortsen og t-skjorten er for lengst funnet frem.  Vi ler av de der sør som fikk snø og hadde sommerdekk på bilen sin.  Her kjører vi i lengste laget med vinterdekk, i tilfelle det kommer snø. Til slutt sa Herr Politi at nå måtte vi skifte eller så fikk vi bot, så da tok vi alle Herr Politi på ordet og la om til sommerdekk.  Men det kan jo enda hende at snøen kommer ….  det har jo hendt at den har kommet sendt før og.  Noen av oss er jo evig pessimister, men vi som er evig optimister har glemt hvor vi bor og nyter de flotte mai dagene og er litt mer sur når det er kaldt og grått.

Men mai er mye mer enn flott vår vær, det er den måneden i året hvor jeg virkelig kjenner på nasjonalismen i meg.  Jeg kjenner hvor stolt jeg er over stedet og landet jeg bor i, og hvor takknemlig jeg er for at jeg fikk vokse opp her oppe i nord med alle de trygge, flotte menneskene rundt meg.  For at jeg fikk en bunad jeg bærer med stolthet.  Mai er måneden hvor vi banner og kjefter mens vi stryker på den f… Bunad-skjorten.  Vi legger ut på «Facebook» når vi endelig har fått den ferdig, så tar den på og føler oss så flott i vår nasjonal drakt.  Dette er minner som sitter i for livet.  I tillegg har vi 100 vis av unge konfirmanter som tar på seg sin bunad for alle første gang.  For en følelse, for en lykke.  HBEfamilien

17 mai, for en bursdag, for en dag.  Tenk at det kommer mennesker fra hele verden til Norge, bare for å se når vi feirer.  Vi kler oss opp i de flotteste klærne, alle jobber dugnad for lag og foreninger.  17 mai er en viktig inntektskilde for mange.  Men det er også en viktig utgift for så mange.  Nye klær, sko, pølser, is etc.  Men dette er virkelig en flott bursdag for Norge.  Vi er alle så stolte og vi feirer den så gjerne.

Mai er jammen en fin tid.  Tid for konfirmasjon, familie-sammenkomster, hygge, ettertanke, 17. Mai feiring, 1. Mai feiring, røde dager i kalenderen og lange lyse kvelder.  Ikke rart mai er en av favoritt måneden for mange.  Det er jo rett og slett en festmåned. Håper alle får en riktig flott 17. Mai feiring og konfirmasjons feiring.

I tillegg er mai måneden da russen kommer frem.  Vår yr ungdom som skal feire at de endelig er ferdig med 12 år skole gang.  Det jobbes med russebiler, russerevy, russetaler og russeklær.  Den yngre garde springer etter russen og samler russekort.  Tenk, 12 års skolegang er ferdig og nå starter det virkelig og de må velge veien videre.  Selv om noen allerede måtte ta noen valg som 16 åring, om de skulle velge yrkesfag eller studiespesialisering.  Ikke enkelt valg når man bare er 16 år.  Vi har masse flotte dyktige ungdommer som virkelig er i full blomst i mai.  Også her skaper de minner for resten av livet som de skal bære med seg.  Minner som dukker opp i hjertet hvert år i mai når de ser russen og russebilene dukke opp i nærmiljøet.  Minner som aldri dør, men som man år etter år kjenner på helt ned i maven.  Det var tider, det var minner!

I Alta er vi så heldig å ha et yrende idretts- og kultur miljø.  For alle disse er mai en viktig måned med forestillinger, avslutninger etc. Og det er fantastisk å se alle disse flotte barn og unge som viser fem det de har øvd på gjennom et helt år, for en stolthet.  Dette er fremtiden! Fotballsesongen er i gang og vi måker vekk snøen og spiller kamp på grønne baner med hvite snøskavler rundt.  Ungene tar av seg og spiller i shorts og t-skjorte.  Vi er vel ikke sveklinger, vi vet hvor vi bor!

Kom mai du skjønne milde og du er hjertelig velkommen. Du fyller mitt hjerte med fryd og glede og jeg blir så glad.  Solen er tilbake hele døgnet og alle rundt meg er glade. Vi feirer, vi tilbringer tid sammen og snart er det juni, så kommer ferien.  Plutselig er det jul.

Ha en fortreffelig feiring, uansett hvilken feiring du har.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *